Gazele naturale românești

Romgaz extrage anual din Transilvania aproximativ 5 miliarde m3. Consumul actual al consumatorilor casnici este de aproximativ 3 miliarde m3. Restul merge la export. Defapt, noi importăm gaze naturale și le plătim la prețul pieței, inclusiv consumatorii casnici și, în același timp, exportăm diferența la o valoare sub prețul pieții. Să vedem cum s-a ajuns aici.

Premierul Adrian Năstase a a negociat cedarea a aproximativ 50% din bogăția gazelor naturale din Transilvania companiei austriece OMV.

Firma austriacă OMV Petrom, după ce a primit cadou de la premierul PSD Adrian Năstase pachetul majoritar al Petrom, chipurile în urma privatizării (pe nimic!!!), a dispus închiderea, rafinărie cu rafinărie, a petrochimiei românești, ce era în opinia lor nerentabilă! Întrebăm: atunci unde sunt redevențele din profit? OMV Petrom a închis petrochimia românească pentru a obțimre profit, iar apoi declară că nu are profit

Gazele naturale din Marea Neagră valorează minim 20 miliarde € în total.

În urmă cu o jumătate de secol, în Olanda s-a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa. Statul olandez a hotărât cedarea exploatării filmei naționale Shell, care nu avea însă pe atunci capacități de exploatare și forare la mare adâncime, așa cum o solicita acest imens zăcământ de gaze naturale. Situația a fost IDENTICĂ cu cea din platoul continental al Mării Negre. Firma națională Shell a contractat colaborarea cu cea mai mare firmă de exploatare petrolieră și de gaze naturale la nivel mondial, firma americană Exon, ce avea la acea vreme singura tehnologie ce permitea forarea și exploatarea la mare adâncime. Contractul olandez de atribuire a exploatării către firma națională Shell a fost încheiat astfel încât mai mult de 50% din profiturile obținute în urma exploatării gazelor naturale din Olanda să se reîntoarce în bugetul național al Olandei, sub formă de redevențe sau impozite asimilabile redevențelor.

În România, în platoul continental al Mării Negre a fost descoperit al treilea cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, iar unii experți susțin că acesta este chiar mai mare decât cel din Marea Britanie, altfel spus este al doilea cel mai mare depozit de gaze naturale din Europa, după zăcământul din Olanda.

Intrarea României în Uniunea Europeană a fost condiționată de anumite măsuri extrem de defavorabile poporului român. Printre acestea se numără: concesionarea masivă a unor resurse naturale cum sunt petrolul, gazele naturale, curentul electric, cat și liberalizarea prețurilor la gaze naturale, prețul urmând în final să ajungă același în România ca în toate celelalte țări europene, inclusiv cele care nu au 1 m³ de gaze naturale!

Un alt premier, de data aceasta așa-zis liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a concesionat gazele naturale din platoul continental al Mării Negre încă înainte ca statul român să obțină dreptul de proprietate definitiv din procesul Internațional al dobândirii acestui drept!!!

Ce anume a primit Călin Popescu Tăriceanu în schimbul acestui contract, a fost verificată averea sa personală (inclusiv a apropiaților săi) și a putut să explice crasa incompetență – fie din prostie, fie din interes – de care a dat astfel dovadă?

Legea offshore ce-a fost votată în Senatul României era extrem de nefavorabilă poporului român, obligând companiile multinaționale de exploatare să plătească doar 13 % din profit ca redevență sau impozite asimilabile redevențelor.

El Maximo Liviu Dragnea a venit cu un panou și niște bâlbâieli, solicitând ca această lege offshore să producă pentru Guvernul României resurse financiare semnificativă, lucru care, aparent, era în favoarea poporului român. Asupra acestei inițiative au fost multe presiuni interne, dar și externe, ce țin de Comisia Europeană și Parlamentul European, dar și de politicieni români, iar această lege a fost revizuită la cererea lui Dragnea pentru a „opri jaful din industria energetică”. Varianta finală votată de majoritatea PSD – ALDE, deci complet supusă cererii lui Dragnea, este mult mai defavorabil poporul român decât varianta inițială, deoarece redevențele și impozitele asimilabile redevențelor sunt plafonate la 13%, dar din acestea statul român se obligă să deconteze filmelor multinaționale de exploatare investiția acestora, până într-un procent de 60%!!! Recuperarea investițiilor necesare exploatării, dar și costurile prospecțiunilor prealabile, costuri care ar fi trebuit să revină de fapt firmei de exploatare!

Trăgând linie, observăm că varianta finală a legii offshore pentru care s-a bătut Dragnea cu cărămida în piept că va face intrări semnificative la buget, face ca redevențele și impozitul final să fie de fapt în valoare de aproximativ 6%!!!

Vă rog să comparați aceste procente cu cele peste 50% redevențe din profit al firmei Shell către guvernul olandez!

Și atunci mă întreb: cum de acești mari apărători ai Uniunii Europene consideră că 13% redevențe sunt o cifră mare, iar după presiuni obține un final aproximativ 6 %, dar în ce privește profilul exploatării de gaze naturale în Olanda, redevențele au fost de la bun început și sunt în continuare de peste 50%?

Cerem oficialilor români să dea explicații acestei situații ce poate fi asimilată unui jaf al resurselor energetice naționale de proporții uriașe!

Cerem totodată DNA să se autosesizeze în acest multiplu caz de corupție foarte grav, ce are un singur rezultat important: sărăcirea poporului român cu bună știință și prin corupția unor prim-miniștrii, miniștrii și parlamentari români.

Cat de patriot și de „român” a fost dementul care a semnat acordul de liberalizarea prețurilor gazelor naturale în România, cu alinierea pe piața din Austria, ca și când România nu ar deține nici măcar 1 m³ de gaze naturale??

Este evident că prețul gazului în România, în vecinătatea exploatării gazelor naturale este mult mai ieftin, atât deoarece gazele naturale sunt proprietatea poporului român, cât și datorită costurilor mult mai mici cu transportul, datorită distanței foarte mici până la la consumator.

În aceste condiții este uluitor că numărul total de gospodării din România ce sunt racordate la rețeaua de gaze naturale este de aproximativ 35%, deși suntem al treilea mare producător de gaze naturale din Europa, pe când în Ungaria de exemplu, numărul total al gospodăriilor racordate la rețeaua de gaze naturale este de 95%!!!

Iată că incompetența și inacțiunea guvernanților români din ultimele zeci de ani, în ce privește racordare la rețeaua de gaze naturale a gospodăriilor din România, e posibil să fi fost datorată mitelor provenite de la companiile multinaționale, tocmai ca România să nu devină un important consumator de gaze naturale proprii! În aceeași ordine de idei OMV Petrom a închis rând pe rând practic toate rafinăriile din România și întreaga industrie pentru chimică. Care sunt cozile de topor, miniștrii și oficialii români, inclusiv ofițeri SRI, ce au permis acest jaf Național?

Oare nu cumva tot acest circ mediatic din ultimii doi ani legat de legile justiției, bătăi crâncene pe spatele manifestanților din diaspora, etc, etc, nu sunt altceva decât perdele de fum pentru ca noi să nu vedem de fapt realitatea? Pentru ca să mascheze jaful lemnului romanesc, prin culcarea la pământ și defrișările complet ilegale a ultimelor păduri virgine din Europa și jaful de zeci de miliarde de euro al resurselor gazelor naturale despre care aproape nicio televiziune nu vorbește, dar care conduce în mod evident la menținerea poporului român într-o stare de sărăcie, de subdezvoltare, de înapoiere socială, tehnologică și culturală?

Până când le vom mai permite acestor așa-ziși „demnitari” români să deposedeze poporul român de avuțiile sale, pentru niște sume sub formă de mite sau diferite alte avantaje, inclusiv șmecherii prin care aceste cozi de topor să scape de o eventuală închisoare, ce ar fi întrutotul meritată, în urmă jafului la scară națională pe care l-au permis, l-au orchestrat și îl derulează chiar și acum sub ochii noștri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *